Wordpress

WordPress Nedir?

WordPress Nedir? WordPress ücretsiz, açık kaynaklı bir web sitesi oluşturma platformudur. Daha teknik bir düzeyde, WordPress, MySQL veritabanı kullanan PHP alt yapısı ile yazılmış bir içerik yönetim sistemidir(CMS). WordPress bugün var olan en kolay ve en güçlü bloglama ve web sitesi oluşturucudur.

WordPress, çeşitli web siteleri için mükemmel bir web sitesi platformudur. Bloglamadan e-ticarete, iş ve portföy web sitelerine kadar, WordPress çok yönlü bir CMS’dir. Kullanılabilirlik ve esneklik göz önünde bulundurularak tasarlanan WordPress, büyük projeler yanı sıra minimal bloglama web siteleri için harika bir çözümdür.

Wordpress Nedir

WordPress Web Sitesi Nedir?

Başlıklar

WordPress web sitesi, içerik yönetimi (CMS) olarak WordPress kullanan bir web sitesidir.

WordPress ile oluşturabileceğiniz web sitesi türlerine sadece birkaç örnek verelim:

  • Blog – düşünceleri, fotoğrafları, incelemeleri, öğreticileri, tarifleri ve çok daha fazlasını paylaşmaya ayrılmış özel bir web sitesi türüdür.
  • E-ticaret web sitesi – Bir e-ticaret web sitesi, çevrimiçi olarak mal veya hizmet satmanıza ve bir çevrimiçi ödeme sistemi aracılığıyla ödeme almanıza olanak tanır. WordPress’in varsayılan işlevselliğini genişletmek için bir WordPress e-ticaret eklentisi indirebilir ve kurabilirsiniz, böylece web sitenizde bir çevrimiçi mağazanız olabilir.
  • İşletme web sitesi – İşletmenizin, müşterilerin şirketiniz ve sunduğunuz şeyler hakkında bilgi edinmesi için bir web sitesine ihtiyacı varsa, WordPress mükemmel bir seçenektir. Müşteriler sizinle iletişime geçebilir, fiyat teklifi isteyebilir, randevu ayarlayabilir ve çok daha fazlasını yapabilir.
  • Üyelik web sitesi – Bir üyelik web sitesi, içerikleriniz kullanıcılara ücretli şeklide sunmak veya üye toplamak için oturum açma üye olmaya teşvik eden web site modelidir. Sayfalara veya gönderilere erişmek için kullanıcıların giriş yapması veya içerik için ödeme yapması gerekir. 
  • Portföy web sitesi – WordPress üzerine kurulu bir portföy web sitesi ile sanat eserinizi, tasarım becerilerinizi ve daha fazlasını sergileyeyebilirsiniz.
  • Forum web sitesi – Bir forum web sitesi, kullanıcıların soru sorması veya tavsiye paylaşması için yararlı bir yer olabilir.
  • Etkinlik web sitesi – Bir etkinliğe ev sahipliği yapmak mı? WordPress, etkinlik ayrıntılarınızı paylaşmanızı ve bilet satmanızı kolaylaştırır.
  • E-öğrenme web sitesi – Öğrenciler bir e-öğrenme web sitesinden çevrimiçi kurslar alabilir, ilerlemelerini takip edebilir, kaynakları indirebilir ve çok daha fazlasını yapabilir. WordPress LMS eklentisi adı verilen özel bir eklenti türüyle, bir WordPress web sitesinden çevrimiçi kurslar sunabilirsiniz.

Bir WordPress web sitesini özelleştirmek söz konusu olduğunda imkanlar diğer tüm sistemlere göre daha geniştir. WordPress temaları ve eklentileri, yeni tasarım seçenekleri ve ek işlevler ekleyebilir. Ücretsiz temalar ve eklentiler için WordPress.org’a göz atabilirsiniz.

WordPress için ücretli profesyonel tasarım oluşturucularda mevcut iştE en popülerleri;

  • Elemonter
  • Divi
  • WPBakery
  • Beaver
  • SiteOrigin

WordPress benim için uygun mu?

WordPress’in neden bu kadar yaygın olarak kullanılan bir web sitesi içerik yönetim sistemi olduğunu merak ediyorsanız, bir web sitesi platformu olarak WordPress’in faydalarından bazıları sıralayalım;

  • Basitlik: WordPress, web sitenizin içeriğini hızlı bir şekilde yayınlamanıza ve oluşturmanıza olanak tanır. Yeni başlayan biri olarak bile WordPress’i kolayca kullanabilirsiniz.
  • Maliyet ücretsizdir – WordPress.org’da bulunan gerçek WordPress yazılımını indirmek ve kullanmak ücretsizdir. Bununla birlikte, web barındırma ve bir alan adı için ödeme yapmanız gerekecektir.
  • Esneklik: WordPress, kişisel bloglardan ve çevrimiçi mağazalardan çevrimiçi dergilere ve gazetelere kadar birçok türde web sitesi oluşturmanıza olanak tanır.
  • Kullanımı kolay – Microsoft Word gibi bir kelime işlemci yazılımı kullanabiliyorsanız, bir web sitesi oluşturmak ve yönetmek için WordPress’i kullanabilirsiniz.
  • Açık kaynaklı yazılım – WordPress, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) kapsamında lisanslanan açık kaynaklı yazılımdır, yani tek bir şirkete veya tüzel kişiye ait değildir. Yüzlerce geliştirici ve kullanıcı, yazılımı daha iyi hale getirmek için işbirliği yapıyor ve katkıda bulunuyor. Açık kaynak ruhu, herkes için sürekli iyileştirmeler, hesap verebilirlik ve ücretsiz kullanım anlamına geliyor.
  • Kod bilmeye gerek yok – WordPress, bir web sitesi oluşturmak için nasıl kod yazılacağını bilme gereksinimini ortadan kaldırır. WordPress çeşitli kodlama dilleri kullanıyor olsa da, WordPress’i kullanmak için hiçbirini bilmenize gerek yoktur.
  • WordPress eklentileriyle genişletilebilir – Çekirdek WordPress yazılımı, WordPress eklentileriyle genişletilebilir. WordPress eklentileri, daha fazla özellik eklemek için web sitenize yükleyebileceğiniz yazılım parçalarıdır (e-ticaret, SEO, yedeklemeler, iletişim formları ve daha fazlası gibi). WordPress.org eklenti dizininde bulunan binlerce ücretsiz WordPress eklentisi ve gelişen bir premium (ücretli) eklenti piyasası vardır.
  • WordPress temalarıyla son derece özelleştirilebilir – WordPress temaları, web sitenizin tasarımını ve düzenini sağlar. Tek bir tıklama ile yeni bir WordPress teması uygulayarak web sitenizin tüm görünümünü değiştirebilirsiniz. Daha gelişmiş WordPress temaları, daha çok WordPress sayfa oluşturucularına benzer ve size mizanpajlarınız üzerinde daha da fazla kontrol sağlar.
  • Web sitesi güvenliği – Hiçbir web sitesi platformu %100 güvenli olmasa da, WordPress güvenliği, çekirdek geliştiriciler ve kullanıcılardan oluşan dikkatli bir güvenlik ekibiyle gelişmeye devam ediyor. Yaygın WordPress güvenlik sorunları, genellikle yazılımın kendisinden ziyade kullanıcı hatasından kaynaklanır.
  • Gelişen bir kullanıcı ve geliştirici topluluğu – Bir WordPress web siteniz olduğunda, yerel WordPress Meetup , WordCamps ve daha fazlası aracılığıyla daha büyük WordPress topluluğuna da katılabilirsiniz. WordPress topluluğu, inanılmaz derecede misafirperver, yardımsever ve yenilikçi olma ününe sahiptir.
  • Premium bir eklenti ve tema endüstrisi – Bir sürü ücretsiz eklenti ve tema olsa da, en ciddi WordPress web sitesi sahipleri premium (ücretli) eklentilere veya temalara yatırım yapar. Niye ya? Saygın bir premium eklenti veya tema satın almanız, yeni özellikler, güvenlik yamaları ve daha fazlası dahil olmak üzere eklentinin veya temanın devam eden geliştirme ve desteği için ödeme yapmanıza yardımcı olur.

WordPress Özellikleri

Bir web sitesi oluşturma platformu ve CMS olarak WordPress, etkileyici bir özellik setine sahiptir. İşte WordPress’in birçok özelliğinden sadece birkaçı.

  • SEO – Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) teknik düzeyde başlar ve WordPress SEO için olağanüstü bir kod tabanı sunar. SEO, web sitenizin içeriğinin Google veya Bing gibi yaygın arama motorları aracılığıyla bulunmasını sağlar. Daha fazla bilgi edinmek için bu ücretsiz WordPress SEO eğitim videolarına göz atın.
  • Hız – WordPress, bir web sitesinin yükleme hızını yavaşlatan “bloat” kodunu sürekli olarak kaldırmaya çalışan yalın bir web sitesi çerçevesidir.
  • Mobil uyumlu – Çoğu WordPress teması artık mobil uyumlu veya kullanıma hazır.
  • Medya dosyası kitaplığı – WordPress, resimler veya videolar gibi medya dosyalarını yükleyip sayfalarınıza veya yayınlarınıza gömebileceğiniz yerleşik bir medya kitaplığı içerir. WordPress içinde resimlerinizde temel düzenlemeler bile yapabilirsiniz.
  • Kullanımı kolay kullanıcı arayüzü – WordPress’in karmaşık ayarlar olmadan kullanımı çok kolaydır. Bir WordPress işlemcisi kullanabiliyorsanız, WordPress kullanabilirsiniz. WordPress ayrıca erişilebilirliğe odaklanır.
  • Özel menüler – WordPress, sayfalarınıza bağlantılar veya özel bağlantılar içeren gezinme menüleri oluşturmayı kolaylaştırır.
  • Yerleşik blog – Web sitenize bir blog eklemek, bir gönderi yayınlamak kadar basittir.
  • WordPress 5.0’daki Yenilikler: WordPress Blok Düzenleyici – WordPress 5.0, Gutenberg WordPress Düzenleyici olarak da bilinen yeni Blok Düzenleyiciyi tanıttı . Yeni düzenleyici, WordPress sayfalarını ve gönderilerini düzenleme şeklinizi değiştiriyor. Artık içeriğinizi daha esnek bir “sürükle ve bırak” yaklaşımıyla tasarlayabilir ve düzenleyebilirsiniz.

WordPress Hakkında

WordPress, 2003 yılında Mike Little ve Matt Mullenweg’in B2/cafelog olarak bilinen az bilinen bir blog aracını kullanmasıyla başladı . Little ve Mullenweg, orijinal B2 kod temeli üzerine inşa edilmiş, ancak daha sağlam özellikler ve daha tutarlı geliştirme ile daha iyi bir blog platformu oluşturmaya çalıştı.

Sonuç WordPress’tir. İlk olarak blog yazmak için bir araç olan WordPress, hızla çeşitli web sitelerini yönetebilen kapsamlı bir içerik yönetim sistemi (CMS) haline geldi.

Web Genelinde WordPress Kullanım İstatistikleri

İçerik yönetim sistemlerinin kullanım istatistiklerine göre artık WordPress’in 60 milyondan fazla web sitesine veya internetteki tüm web sitelerinin %36’sına ve içerik yönetim sistemleri bilinen tüm web sitelerinin %60’ından fazlasına güç sağladığı bildiriliyor.

Web Genelinde Wordpress Kullanım İstatistikleri

WordPress ücretsiz ve kullanımı çok kolay olduğundan, web sitesi oluşturucuları için altın standart olarak geniş çapta benimsenmiştir.

Dünyada WordPress’i kimler kullanıyor?

Web’de yayınlamak için WordPress kullanıyorsanız, iyi bir şirket olduğunuzu bilerek içiniz rahat olsun. NBC, CBS, USA Today, Time, Disney, Airbnb, Spotify, TechCrunch ve hatta Pioneer Woman dahil olmak üzere birçok ünlü blog, haber kaynağı, müzik sitesi, Fortune 500 şirketi ve ünlü WordPress kullanıyor.

WordPress’i kimin kullandığını merak ediyorsanız, WordPress site vitrinine gidin ve web sitelerini güçlendirmek için WordPress kullanan tanınmış sitelerin ve ünlü kişilerin sayısından etkileneceksiniz.

WordPress.com ve WordPress.org karşılaştırması

WordPress’e yeni başlıyorsanız, bilmeniz gereken birkaç önemli şey var. İlk olarak, WordPress.com ile WordPress.org arasındaki farkı bilmeniz gerekir.

WordPress.com ile WordPress.org arasındaki fark, WordPress kullanmaya yeni başladıysanız biraz kafa karıştırıcı olabilir.

  • WordPress.com , bir blog veya web sitesi oluşturmak için bir WordPress.com hesabı oluşturabileceğiniz WordPress’in barındırılan sürümüdür.
    • Varsayılan olarak, web sitenizin URL’si veya etki alanı, myblog.wordpress.com gibi “WordPress” kelimesini içerecektir.
    • Ücretli yükseltmeler arasında özel bir alan, Google Analytics entegrasyonu, daha fazla depolama alanı, kendi eklentilerinizi ve temalarınızı ekleme yeteneği ve daha fazlası bulunur.
    • WordPress.com, orijinal WordPress yaratıcılarından Matt Mullenweg tarafından kurulan bir şirket olan Automattic’e aittir.
  • Wor Press.org , kendi sunucunuza veya web barındırma hesabınıza yüklemek için WordPress yazılımını indirebileceğiniz yerdir.
    • WordPress yazılımı açık kaynaklıdır, bu nedenle indirmek ve kullanmak ücretsizdir.
    • WordPress’in WordPress.org sürümünü kullanmak için Liquidweb gibi başka bir saygın şirketten satın alınmış bir alan adına ve web barındırma hizmetine sahip olmanız gerekir.
    • Çoğu web barındırıcısı, WordPress’i kendiniz yüklemek istemiyorsanız, başlamanıza yardımcı olmak için bir WordPress “hızlı yükleme” veya sizin için yapılan WordPress yüklemeleri sunar.
    • WordPress.org, Automattic’in kar amacı gütmeyen kuruluşudur.

WordPress’i kullanmaya nasıl başlarım?

Şimdi muhtemelen “WordPress’i nasıl başlatırım?” diye soruyorsunuz.

Yine, WordPress ücretsizdir. Evet, bu doğru – %100 ücretsiz. Bugün sadece birkaç adımda bir WordPress web sitesi ile başlayabilirsiniz.

WordPress’i kullanmaya başlamak için sadece birkaç şeye ihtiyacınız olacak:

  • Kaliteli web hosting
  • Bir alan adı
  • Web sitenizde yüklü olan WordPress yazılımı (çoğu web barındırıcısı bunu sizin için halledecektir.)

WordPress.com’da bulunan barındırılan WordPress sürümünü kullanmayı tercih ediyorsanız, başlamak için bir WordPress.com hesabı oluşturmanız yeterlidir.

WordPress Eklentisi nedir?

WordPress eklentisi, yeni özellikler, işlevler veya entegrasyonlar eklemek için web sitenize yükleyebileceğiniz bir ek kod paketidir.

  • Eklentiler, WordPress panonuzdaki Eklentiler menüsü aracılığıyla eklenebilir.
  • Yerleşik arama işlevini kullanarak, WordPress.org Eklenti dizininde bulunan ücretsiz bir eklenti bulabilirsiniz.
  • Eklentiler, WordPress panonuzdaki Eklentiler menüsü yükleyicisi aracılığıyla yüklediğiniz zip dosyaları olarak da paketlenebilir.
Wordpress Eklentisi Nedir - Wordpress Nedir

WordPress Teması nedir?

Bir WordPress teması, web sitenizin tasarım “çerçevesini” sağlar. Çoğu WordPress teması şunları sağlar:

  • Sitenizin genel tasarımı (görünüm, his ve stil)
  • Site genelindeki yazı tipi stilleri
  • Renk uyumu
  • Blog gönderileri ve blog arşivleri için stiller
  • Sayfa düzenleri (veya şablonlar)
  • Widget konumları
  • Ek stilistik ayrıntılar
Wordpress Teması Nedir

Bazı temalar, WordPress sayfa oluşturucuları gibi çalışır ve kod olmadan kendi sayfa düzenlerinizi oluşturmanıza olanak tanır.

  • Temalar, WordPress kontrol panelinizdeki Görünüm > Temalar menüsü aracılığıyla eklenebilir.
  • Yerleşik arama işlevini kullanarak WordPress.org’da ücretsiz bir tema bulabilirsiniz.
  • Temalar, WordPress panonuzdaki Görünüm > Temalar menü yükleyicisi aracılığıyla yüklediğiniz zip dosyaları olarak da paketlenebilir.

WordPress ile Para Kazanmak

WordPress’ten yeni endüstriler filizlendi. Bugün, WordPress ile para kazanma olanakları, çevrimiçi bir mağaza işletmekten müşteriler için web siteleri oluşturmaya ve WordPress danışmanlığına kadar uzanmaktadır.

  • Müşteriler için WordPress web siteleri oluşturun – Bir web geliştiricisi veya tasarımcısıysanız, WordPress web sitelerinde uzmanlaşabilirsiniz. WordPress’in kullanımı çok kolay olduğundan, müşterileri web sitelerini kullanmaları için eğitmek, WordPress’te uzmanlaşmanın bir bonusudur.
  • WordPress bakımı – Genellikle, WordPress site sahiplerinin web sitelerini korumak için zamanları yoktur. WordPress bakımı, yazılım güncellemeleri, yedeklemeler, güvenlik, SEO ve daha fazlası gibi önemli web sitesi görevlerini içerir.
  • WordPress SEO – WordPress SEO hizmetleri, daha fazla organik arama trafiği oluşturmayı ve rakiplerini geride bırakmayı uman birçok işletme için faydalı olabilir. Web sitesi denetimleri, anahtar kelime araştırması, içerik yazma ve daha fazlasını sağlayarak WordPress SEO konusunda uzmanlaşabilirsiniz.
  • WordPress danışmanlığı – Bazı işletmeler, web sitelerini nasıl tasarlayacakları, inşa edecekleri, büyütecekleri veya geliştirecekleri konusunda rehberliğe ihtiyaç duyarlar. WordPress danışmanları, WordPress optimizasyonunun, işlevselliğinin, araçlarının ve özelliklerinin tüm ayrıntılarını bilir.
  • İçerik yazma – WordPress’i nasıl kullanacağınızı bilmek, sizi içerik pazarlama hizmetlerine ihtiyaç duyan birçok işletme için çekici bir aday yapar.

WordPress web site tasarımınız bugün başlatmak ve işlerinizi uzman ekibimize teslim etmek için;

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir