Web tasarım

WordPress Site Hızı Artırma Rehberi

Wordpress sitenizi hızlandırmak istiyorsanız bu rehber tam size göre! Hızlı yüklenen sayfalar kullanıcılarınız deneyimini artırır buda sayfa görüntülemelerini ve  SEO açısından sitenize büyük ölçüde katkı sağlar. Bu yazımızda wordpress sitenizin hız performansını artırmak için en yararlı optimizasyonu ipuçlarını ele alacağız.

Özellikle de wordpress alt yapılı ile hazırlanmış web siteleri için hızın neden önemli olduğunu bu rehberimiz de öğreneceksiniz.

1. Web Siteniz İçin Hız Neden Önemli?

Güncel veriler ortalama site  oturum süresinin 10 saniyeden 5 saniyeye düştüğünü gösteriyor.

Web sitesi sahibi olarak bu süre sizin için ne anlam ifade ediyor?

Yukarıda bahs ettiğimiz 5 saniyelik site yükleme hızı kullanıcılara içeriğinizi göstermek, onları web sitenizde kalmaya ikna etmek için çok az zamanınız olduğunu gösteriyor.

Yavaş bir web sitesi, kullanıcıların web sitenizin yüklenmesini beklemeden terk edeceği anlamına gelir.

Google,Yandex,Bing ve diğer büyük siteleri istatistiklerine göre, sayfa yükleme süresinde 1 saniyelik gecikme dönüşümlerde % 8 kayıp,% 11 daha az sayfa görüntüleme ve müşteri memnuniyetinde% 15 azalma sebep olduğunuz açıklıyorlar.

Google ve diğer arama motorları  yavaş  yüklenen web sitelerini arama sonuçlarında sıralamada aşağı konumlara iterek eksiklerini gidermeleri için bir nevi uyarı veriyorlar. bu da yavaş web siteleri için daha az trafik anlamına gelmekte.

Web sitenize daha fazla trafik, abone ve kazanç elde etmek istiyorsanız, wordpressle hazırlanmış web sitenizi hızlandırmalısınız.

2. Wordpress Web Sitesi Hızınızı Ölçebilirsiniz?

Bazı web site sahipleri masaüstü cihazları ile sitelerini hızlı olduğunu düşünebilirler. bu çok büyük bir hata!

Sık sık kendi web sitenizi ziyaret ettiğiniz için, Chrome,Firefox,Microsoft Edge gibi modern tarayıcılar web sitenizi önbellekte saklar ve çerez teknolojisi ile sitenizin son alınan cache sini size gösteririler. Cache web sitenizin neredeyse anında yüklenmesini sağlar.

Ancak, web sitenizi ilk kez ziyaret eden bir kullanıcı aynı hızla yüklenmez. bunu öğrene bilmek için Google’nin sunmuş olduğunu hız tespit sistemi PageSpeed Insights kullanabilirsiniz.

Google Site Hız Testi

Alternatif ve olarak bir çok araç var bunlardan bazılarıda şöyle ; GTmetrix

Gtmetrix Site Hız Ölçme

isitWP

Web Sitesi Hız Testi

Bu araçlarla test yaptıktan sonra wordpress web sitenizin hız değerlerinizi görmüş olacaksınız. ideal yükleme sütesi en fazla 5 saniyle olanalıdır, şunuda unutmayın mobil sayfa yükleme hızı ile masaüstü yükleme süreleri değişkenlik gösterebilir. Eğer mobil yükleme hızınız düşük ise bu wordpress temanızı mobil sürümünü optimize edilmesi gerektiğini işaret etmektedir.

3. Web sitenizi  yavaşlatan etmenler nelerdir?

Hız testi raporunuzda muhtemelen iyileştirme için birden fazla öneri göreceksinizdir. Bu analizlerde anlaşılması zor teknik açıklamalar olabilir.

Web sitenizi neyin yavaşlattığını öğrenmek; performansı artırmak ve optimizasyon işlemleri yapmak için aşağıdaki başlıklara dikkat etmelisiniz.

Wordpress web sitenizi yavaşlatan başlıca etmenler;

  • Wordpress Web Hosting – Web barındırma sunucunuz doğru yapılandırılmadığın da web sitenizin hızına yavaşlatabilir. Wordpress uyumlu hosting seçiminde çok dikkatli olmalsınız. en önemli etme bu diyebiliriz. Aşağıda bu konuda geniş bir açıklama yer almaktadır.
  • Wordpress Yapılandırması – WordPress siteniz önbelleğe alınmış sayfalar sunmuyorsa(cache), sunucunuzu aşırı yük biner , böylece web sitenizin yavaşlamasına veya tamamen açılmaz hale gelmesine neden olur.
  • Sayfa Boyutu – Yükleme sırasında kaynak tüketen optimize edilmemiş resimler, JS ve CSS kodlarını ifade eder.
  • Gegereksiz eklentiler – Kodlama ile halledile bilecek sorunları eklentiyle halletmeye çalıştığınız da fazla eklenti yükleme sebebiyle daha çok sorgu meydana gelecektir. buda wordpress web sitenizi önemli ölçüde yavaşlatacaktır.
  • Warez,nulled tema – Sitenizde kesinlikle warez veya nulled tema kullanmayın. bu temalar genelde kod değişikliği ile lisanslı gibi gösterilir. bir çok özelliği çalışmadığı gibi siteniz yavaşlatır. şunuda eklemekte fayda var kaça kodlama yapan kişi temaya gizli linkler ekleyebilir, tema açığından faydalanarak temanıza hacklink ekleyebilir.
  • Harici komut dosyaları – Reklamlar, yazı tipi yükleyiciler,dışarıdan çağrılan JS dosyaları vb. Gibi harici komut dosyalarının web sitenizin performansı üzerinde büyük etkisi olabilir.

Aşağı yukarı wordpress web sitenizi neyin yavaşlattığını büyük ölçüde öğrendiğinize göre, web sitenizi nasıl hızlandıracağınıza bir göz atalım:

İlk olarak Kesinlikle iyi bir hosting seçimi yapmalısınız.

Paylaşımlı host barındırma üzerinde sunucu kaynaklarını diğer birçok müşteri ile paylaşırsınız. Paylaşımlı sunucuda herhangi bir web sitesi çok fazla trafik alırsa, tüm sunucu performansını etkileyebileceği anlamına gelir ve bu da web sitenizi yavaşlatır.

Paylaşımsız bir host paketi veya az sayıda site barındıran bir host seçmeniz site hızınız için en önemli etmendir. bunu kesinlikle gözardı etmemelisiniz.

4. WordPress Önbellek Eklentisi Yükleme

Wordpress sitenizizn sayfaları dinamik yapıdadır. Bu, bir kullanıcı web sitenizdeki her gönderiyi veya sayfayı her ziyaret ettiğinde anında oluşturuldukları anlamına gelir. Sayfalarınızı oluşturmak için wordpress, gerekli bilgileri bulmak, hepsini bir araya getirmek ve ardından kullanıcılarınıza göstermek için sıralı bir işlem yürütür.

Bu işlem birçok adım içerir ve aynı anda birden fazla kişi sitenizi ziyaret ettiğin de web sitenizi yavaşlayabilir. Bu nedenle her wordpress sitesi bir önbellek eklentisi kullanmak zorundadır. Önbellekleme(Cache) wordpress sitenizi 5 kat daha hızlı hale getirir.

Önbellek eklentiniz; her seferinde sayfa oluşturma işlemi yerine, sayfanın ilk yüklemeden sonra bir kopyasını oluşturur ve ardından önbelleğe alınan sürümü sonraki her kullanıcıya gösterir. Tüm sitenizi önbelleğini oluşturan Cache eklentileri sitenizi açılmasında size %60 oranında hızlılık kazandıracaktır.

Önbellek nasıl işler bir bakalım ;

Sayfa Önbellekleme Wordpress

Yukarıdaki grafiklerde de görebileceğiniz gibi, bir kullanıcı wordpress sitenizi ziyaret ettiğinde, php sistemi mysql dan veri talep eder sunucuda bu işleme göre veri hazırlar. Cache  sistemi sitenizi ziyaret edebilecek kullanıcılar için tüm sayfalarınız,widget vs. bir kopyasını oluşturarak hazırda bekletir ve bu kopyayı anında sunar. bu sayede gereksiz sorgulardan yeniden yüklemelerden kurtularak sitenizi hızını artırmış olursunuz.

Önbellekleme için oldukça fazla eklenti mevcut  öne çıkanlardan bazılarını listeleyelim;

  • Wp fastest cache
  • litespeed cache
  • WP Super Cache
  • WP Rocket

gibi cache eklentileri arasında tercih yapabilirsiniz. Bu eklentileri ücretsiz versiyonları yanı sıra premium versiyonları da mevcut tabi ki premium versiyonları daha fazla özellik içermektedir.

5. Görselleri Optimize edin

Sitenizde yer alan görseller imajını artırdığı gibi içeriğiniz zenginleştirir. İçerikleriniz de etkileyici görsel kullanmanız  içeriğinizin okunma olasılığını% 80 oranında artırır.

Site içi görsellerinizin optimize edilmez ise site hızınıza tahmin edeceğinizden fazla yavaşlık katacaktır. Optimize edilmemiş görseller;  web sitelerinde gördüğümüz en yaygın hız sorunlarından biridir.

Görsellerinizi yüklemeden önce sıkıştırmanız site hızınıza büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. aksi takdirde yukarıda bahs edilen iyileştirmelere muhalif bir işlem yapmış olacaksınız.

Görsel sıkıştırmada da birçok uygulama ve eklenti mevcut ;

Tinypng Görsel Sıkıştırma

Resmushit Resim Sıkıştırma

Wpsmush Wordpress Görsel Dıkıştırıcı

Bu eklentilerin free versiyonları yanı sıra premium versiyonları mevcut. Eklenti panelinde ayarları yaparak sitenize yüklediğiniz görselleri otomatik sıkıştırabilirsiniz.

Bu işlemler doğrultusunda sitenizde mobil sayfa ve masaüstü yükleme hızında büyük artışlar elde edeceksiniz. Tabi ki işlemlerin doğrul yapılması şart. eklentileri doğru optimize edilmesinden uygulama sırasına kadar doğru yapmalısınız. Bahs edilen eklentilerin ayarları için danışmanlık almak için aşağıdaki linkte bize ulaşabilirsiniz.

Wordpress Site Hızı Artırma için  Danışmanlık


Teklifi Al

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir