Dijital Reklam

Etkili Marka Yönetimi Nedir

Markaların büyüme serüvenleri çeşitli merhalelere bağlıdır. Etkili marka yönetimi nedir makalemizde yeni bir markanın veya hali hazırda ki markaya nasıl hacim kazandırılır hakkında önemli bilgiler yer vereceğiz.

Marka yönetiminin önemi gün geçtikçe artmakta. Buna bağıl olarak da marka yöneticisinde bulunması gereken özellikler merak uyandıran bir konu haline geldi. Makalemizde etkili marka yönetiminin yanı sıra marka yöneticisi gereksinimlerini de ele aldık. Makalenin tamamını okuyarak bu sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Kısaca Marka Yönetimi Nedir?

Marka yönetimi, zaman içinde bir ürün grubu veya markanın algılanan değerini artırmak için çeşitli teknikler kullanılan bir pazarlama yöntemidir. Etkili marka yönetimi, ürün fiyatlarının artmasını sağlar, olumlu marka çağrışımları ile sadık müşteriler oluşturur.

Markanın değerini korumak veya marka değeri kazanmak için stratejik bir plan yapmak, markanın hedef pazarının ve şirketin genel vizyonunun kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlar.

Temel Çıkarımlar

  • Marka yönetimi, zaman içinde bir ürün grubu veya markanın algılanan değerini artırmak için teknikler kullanan bir pazarlama işlevidir.
  • Etkili marka yönetimi, bir şirketin sadık bir müşteri tabanı oluşturmasına ve kârını artırmasına sağlar.
  • Bir marka yöneticisi, fiyat, ambalaj, logo, ilgili renkler ve yazı formatı gibi markayı temsil edecek bileşenleri belirleyerek marka bilinirliği oluşturma sürecini başlatır.
  • Marka değeri, bir şirketin adının tanınmasından elde ettiği değeri ifade eder ve daha düşük bir fiyat noktasına sahip jenerik bir markayla karşılaştırıldığında bile tüketiciler arasında popüler bir seçim olmasını sağlar.

Marka Yönetimi Nasıl İlerler?

Markaların piyasadaki müşteri yüzdesi, bir şirketin yönetimi üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Pazardaki güçlü marka varlığı, bir şirketin ürünlerini rakiplerinden ayırırken ürün veya hizmetleri için marka yakınlığı oluşturur.

Oluşturulan bir marka, marka imajını sürekli olarak korumak zorundadır. Etkili marka yönetimi , marka bilinirliğini artırarak pazarda etkin bir şekilde konumlandırır.

Bir markanın hacim kazanması uzun yıllara alabilir ancak oluşturduğu sinerji yıllara geçtikçe katlanarak artar. Yıllar içinde kendi sektörlerinde lider olarak kendini kanıtlamış önemli markalar arasında Coca-Cola , McDonald’s, Microsoft, IBM, Procter & Gamble, CNN, Disney, Nike, Ford, Lego ve Starbucks örneklerini verebiliriz.

Marka Yönetimi Örnekleri

Reklam kampanyalarını çoğunda yeşil bir timsah gördüğünüzde lacoste markasını hatırlıyoruz. Televizyon reklamlarında gördüğümüz logo yok kampanyası ile reklam veren Doritos markası, yeşil ambalajlı üç köşeli lezzet terimlerini kullanarak markasını zaman içinde herkese ulaştırdığını ifade eden bir girişimde bulundu.

Burada dikkat edilmesi gereken piyasada etkin bir paya sahip olan marka ” kim logosuz reklam vermeye cesaret edebilir ki? ” ifadesini reklamlarında kullanarak rakiplerine bir nevi imaj üstünlüğünü göstermektedir.

Buda yıllara dayanan etkili marka yönetiminin ürünüdür.

marka yonetim reklam kampanyalari doritos

Bir markanın tek bir ürüne bağlı olması gerekmez. Bir marka, farklı ürün veya hizmetleri kapsayabilir . Örneğin Ford, Ford markası altında birden fazla otomobil modeline sahiptir.

Bir Marka Yöneticisinin Gereksinimleri

Bir marka yöneticisi, bir markanın somut ve soyut özelliklerini yönetmekle görevlendirilir. Bir markanın somut yönleri arasında ürünün fiyatı, ambalajı, logosu, ilgili renkleri ve yazı biçimi yer alır.

Bir marka yöneticisinin diğer rolü ise, somut olmayan unsurları dikkate alarak markanın pazarda nasıl algılandığını analiz etmektir. Somut olmayan faktörler, tüketicilerin markayla yaşadıkları deneyim, ürün veya hizmetle olan duygusal bağlarını içerir. Bir markanın somut olmayan özellikleri marka değeri oluşturur.

Marka değeri, tüketicilerin markayı edinmek için ödemeye razı oldukları ürün değerinin üzerindeki fiyattır. Benzeri ürün veya hizmetle olan fiyat farkı ise marka imajıdır. Tüketiciler ihtiyaçlarını karşılayacak ürün veya hizmeti herhangi bir jenerik marka dan almak yerine fazla para ödeyerek, piyasada belirli bir değere kavuşmuş markadan alıyor ise ödenen fark marka değeridir.

Önemli Hususlar

Marka yönetimi, sadece bir marka oluşturmayı değil, aynı zamanda bir şirket için hangi ürünlerin satılacağını da anlamayı da içerir. Bir marka yöneticisi, şirketin markasını üstlenmek için hedef pazarını daima göz önünde bulundurmalıdır.

Marka yönetiminde başarı ile başarısızlığın arasındaki fark, inovasyonel gelişmelere ayak uydura bilmekten geçer. Markanın kalitesini korumak için sürekli yenilikçi yollar arayan bir marka yöneticisi, sadık tüketicilerini korurken potansiyel müşterilerini kazanmak yeni girişimlerde bulunmalıdır.

Dijital pazarlama günümüzde en etkili potansiyel müşteri kazanma aracıdır. Sosyal medya, Arama ağı, video, görüntülü reklam kampanyaları, yeniden pazarlama ölçümleri potansiyel müşterilere ulaşmada marka yöneticisine büyük kolaylık sağlayacaktır.

Makalemizi beğendi iseniz benzeri içerikler için aşağıda yer alana e-posta bültenimize kayıt olun.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir